Duurzame administratieve praktijken: hoe maak je je kantoor milieuvriendelijker?

Vandaag de dag wordt er steeds meer en meer rekening gehouden met milieuvriendelijke oplossingen. Dat is niet anders in de administratieve wereld. Bij Secretary Academy geven we je graag enkele mooie voorbeelden en toelichting.

Beginnen bij het begin

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar je moet ergens starten. Een eenvoudige tip die we alvast willen meegeven is het gebruiken van de achterkant van papieren als kladblad. Veel mensen gebruiken steeds nieuwe papieren voor de kleinste aantekeningen of notities. Maak gebruik van wat je al hebt en gebruik het opnieuw indien mogelijk. Aan het einde van de rit gebruik je zo heus wat minder papier.

Daarnaast kan je heel wat besparen op je energie door spaar- of LED lampen te installeren. Ook het uitschakelen van je elektronische apparaten, als je deze niet gebruikt, kan een forse daling in je energieverbruik teweeg brengen. Dus als je ’s avonds naar huis gaat, zet je best even alle apparaten uit. Zo ga je sluipverbruik op jouw werkplek tegen!

Milieuvriendelijke en energiezuinige productie

Door de technologische ontwikkelingen, kunnen ook kantoormaterialen op verantwoorde manieren geproduceerd worden. Denk bijvoorbeeld aan papier dat afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Maar ook andere materialen zoals kaften, schriften en balpennen zijn typische voorbeelden van kantoorartikelen die op milieuvriendelijke wijzen gemaakt kunnen worden. 

Zelf heb ik met Secretary Academy schriftjes aangekocht vervaardigt uit Bamboe hout (https://www.bambook.org/). Het is een herbruikbaar notitieschriftje, waarbij je je notities schrijft, digitaliseert, wist en hergebruikt. Een echte aanrader!

Elektronica

Een kantoorruimte bestaat natuurlijk ook uit computers, printers en andere elektronische apparaten. We gaven eerder al aan om deze aan het einde van de dag goed uit te zetten, maar de keuze voor energiezuinige opties kan je ook al een stukje vooruit helpen. 

Steeds meer beginnen mensen te letten op de energie labels van elektronische apparaten. Energiezuinige apparaten zorgen voor een daling in je verbruik, waardoor je op een eenvoudige wijze geld én energie bespaart. 

Planten op de werkvloer

We staan er niet voldoende bij stil, maar de lucht in een kantoor is niet meteen de gezondste lucht. Door te weinig ventilatie en het gebruik van airco’s en verwarming, kan de luchtkwaliteit sterk verminderen. Als je je kantoor voorziet van enkele planten, kan dit wonderen doen. Planten verhogen de luchtkwaliteit door hun zuiverende werking. Daarnaast hebben planten een positief effect op je concentratie, creativiteit en algemeen welzijn. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dus dat planten een goede impact hebben op jouw werknemers en je kantoorruimte. 

Conclusie

Meer en meer wordt een milieuvriendelijk kantoor een standaard. Sta dus stil bij wat je doet op je kantoor en denk na of het niet op een duurzamere manier kan. Zo zetten we stilaan de stap naar papierloze administratie en energiezuinige kantoorruimtes. 

Contacteer Secretary Academy