Profit versus people: het belang van een humane focus op je onderneming!

Je passie beoefenen terwijl je een mooie omzet draait. Daar gaat het in de eerste plaats om als je een eigen zaak uit de grond stampt. Omringd door de juiste mensen kun je een goede winstmarge behalen. Maar is dat hetgeen primeert? Secretary Academy krijgt de kans toe te treden tot tal van ondernemingen en ziet een shift. Waar vroeger vooral gefocust werd op het afvinken van businesstargets, krijgen nu ook menselijke doelstellingen een plaats. Lees verder en laat je inspireren voor een onderneming in balans.

Een gezond bedrijf: in de theorie en in de praktijk

Louter brutowinstmarge als maatstaf gebruiken voor de koers die je onderneming vaart, is niet meer van deze tijd. De meeste medewerkers bevinden zich anno 2022 immers in een luxepositie met een rijkelijk jobaanbod binnen handbereik. Het wordt daardoor steeds belangrijker om niet enkel te mikken op het bereiken van je KPI’s, minstens even cruciaal is het humane aspect van je bedrijf. Een strategisch businessplan en dito budgetteringen vormen de basis, al breng je ze vandaag in de praktijk terwijl je naar je mensen kijkt.

In een ideaal scenario is een gezond bedrijf dus een firma die erin slaagt zowel haar traditionele profit targets, als haar people targets te bereiken. Die humane aandachtspunten zijn voor ieder bedrijf anders, er is geen one-size-fits-all oplossing. Een goede work-lifebalans is bijvoorbeeld een vereiste voor het merendeel van de werkzoekenden. Als er sprake is van een grote uitstroom van medewerkers, kun je je afvragen of dat evenwicht wel goed zit. Anticipeer door te benadrukken dat overwerken nooit verwacht wordt en dat je gelooft in een mix van kantoor- en thuiswerk. 

Ook tijdens de onboarding kun je het verschil maken met een opleiding op maat van je talent, gevolgd door tussentijdse opvolggesprekken. Trap daarbij niet in de val door enkel een blik te werpen op de evolutie van de cijfers, prestaties en deals. Je wil dat je team groeit in competenties én in persoon. Pols daarom regelmatig naar hoe het écht met je teamleden gaat.

Enkele praktisch toepasbare tips

Kick jij op goede cijfers? Weet je niet waar te beginnen om een human touch aan je bloeiende onderneming te geven? Secretary Academy zet je op weg:

  • Stel een meter of peter aan bij de opstart van een nieuwe medewerker
  • Leg je oor te luisteren bij zowel nieuwe collega’s als anciens: aan de hand van vastgelegde feedbackmomenten en gemoedelijke babbels bij het koffieapparaat
  • Communiceer transparant over de ambities van de firma: via bijvoorbeeld de jaarlijkse Nieuwjaarsspeech, het intranet of een poster op kantoor
  • Hou je team op de hoogte van de winst en het verlies van het bedrijf: een hoge betrokkenheid is altijd en overal van tel
  • Organiseer kleine en grote events: een gezellige borrel op vrijdag, een teambuilding op verplaatsing, een inspiratiesessie tijdens de lunch …
  • Investeer in een work-lifebalans die past bij jouw mensen: een fruitmand, strijkdienst, nanny, hybride werken …
  • Schenk aandacht aan persoonlijke gebeurtenissen: vermeld zo de geboorte van een (klein)kind in het personeelsblad of stuur een boeket bij een werkjubileum 
  • Wees gul met complimentjes: je kunt nooit te veel complimentjes geven. Ze zetten je mensen in hun kracht, wat effect heeft op hun zelfvertrouwen én jouw zaak 

Haalt jouw administratie het evenwicht tussen profit versus people onderuit? Secretary Academy biedt je extra administratieve mankracht, zodat jij je kunt focussen op het bereiken van zowel KPI’s als gelukkige medewerkers.

Contacteer ons voor meer informatie >>